+359 88 239 1678 (Bulgaria) info@s-sport.bg
0 продукта

WELCOME TO

SALMING NATURAL RUNNING!

 

5-те правила на обувките Salming за бягане.

В нашия цялостен поглед върху бягането – Full Body Running, неговият център с пет спици е основата,  на която създаваме обувки за бягане. Дизайнът и конструкцията на нашите обувки могат да се извлекат от естествената техника на движение и биомеханичните закони, които управляват човешкото движение при бягане.  Това е последното парче в пъзела, за да стане “Колелото на Salming Running” колкото е възможно по-балансирано и с най-малко триене.
Естествените обувки за бягане трябва да са проектирани така, че да улесняват намирането на правилната техника/ форма на бягане. В Salming прилагаме това, което наричаме ” 5-те правила”.

Обувките трябва да бъдат:

#1 Леки
Подобряват ефективността на бягане с приб­ли­зи­телно 2-3% на 100 g намаление на теглото на обувката. Леките обувки ще намалят минути от вашето най-добро постижение на полумаратон.
#2 Гъвкави
Гъвкавостта на обувката трябва да наподобява гъвкавостта на крака, за да се улесни естествената техника на бягане. Ще подобрите подготовката на биологичните структури чрез гъвкавия дизайн на предната част на обувката.
#3 Ниски и равни
Ниската подметка до основата на пръстите улеснява правилното стъпване на възглавничката на крака.
Освен това балансирането с гравитацията става по-лесно така че не се налага да регулирате позицията на тялото.
Зоната на свода на обувката не трябва да е много висока, тъй като предотвратява естественото омекотяване и пружиниращата функция.
#4 Тънки и чувствителни
Подобрява сензорната обратна връзка от краката до мозъка. Кракът автоматично усеща контакта със земята при всяка стъпка. Получавайки тези данни, мозъкът ви реагира съответно. Ако междинната подметка е твърде дебела, сензорната обратна връзка се изкривява – все едно да си слагате скиорски ръкавици когато пишете на клавиатура. Нивото на дебелината се променя според това, на каква повърхност се бяга.
#5 Удобни, анатомични
Сравнително просторното място за пръстите е за предпочитане, така че те да не са притиснати. Тясната предна част ще деформира крака с течение на времето и ще доведе до различни проблеми. Ние искаме кракът да може да функционира точно така, както го е определила природата.

SALMING RUNNING WHEEL™
Колело с един център и пет спици

Full Body Running™
Бягането трябва да се чувства леко, балансирано и удобно. От опит знаем, че повечето бегачи усещат  кога всичко е добре. Доверете се на собственото си усещане – това е най-ценният ви инструмент, ако искате да създадете формата за бягане, която е подходяща за Вас.
След като казахме това, трябва да кажем също, че бягането е много сложно движение и ние бягаме с цялото си тяло и всички части си взаимодействат една с друга. Човешките същества имат различна форма и  различията в нашите биологични средства означават, че това, което работи за един бегач, не винаги ще работи за всички, и че не всички бягаме по един и същи начин, колкото и да ни се иска.
Нашите съвети и указания по-долу са важни технически подробности за изграждане на една добра форма за бягане – опитайте се да се придържате към тях.
Напоследък много се говори за приземяването, ние, обаче, ви съветваме да насочите вниманието си към това, което води до по-добро приземяване  и завършва цикъла на движение с пред­­варително напрежение в краката точно преди те да стъпят на земята под тежестта на вашата маса (тяло). Къде ще ударите краката си до голяма степен се определя от това как тялото се движи приземяването – ще пожънете това, което сте посели Ако играч на голф удари топка, човек не би могъл да започне с изолиран поглед върху топката, а по-скоро ще започне отначало  с поглед върху техническите подробности като люлеещото се движение, което води към топката. Същото важи и за вашия цикъл на бягане.
ЦЕНТЪРЪТ – ТАЗ (БЕДРО)
# Тазът  участва във всички движения на вашето  тяло при бягане
# Мобилността и гъвкавостта в областта на бедрата са от основно значение за добрата механика на бягането.
# Бедрото е центърът на тежестта на човешкото тяло, затова е от голямо значение то да бъде позиционирано правилно за ефективно бягане.
Тазът е центърът в бягането и оттам тръгват всички движения на тялото ви. Правилното и добре изпълнено движение в таза въс взаимодействие с другите части на тялото ви е ключът към холистичното бягане, т.е. пълното движение на тялото  (Full Body Running).
Позата, наклонът, ръцете и ритъмът са технически детайли, които, ако са изпълнени добре, помагат да таза да се движи ефективно, което води до правилно приземяване на краката под бедрата, т. е. центъра на тежестта.
Ако натискате прекалено силно с четирите си опорни точки без правилно положение на бедрото, най-вероятно ще свършите с препъване с пета. За да генерирате дълга мощна крачка, без да достигате напред с крака си и да се спъвате, трябва да се съсредоточите върху позицията на бедрата си. Натиснете бедрото напред, не се отпускайте. Разтягане на бедрото е когато дръпнете горната част на бедрото (и крака) назад, след като краката ви стигнат до земята. Разтягането на бедрото действа като клапан колко бързо можете да бягате.
СТОЙКА
# Застанете прави
# Стъпалата насочени напред
# Коленете отпуснати
(не стегнати)

# Раменете отпуснати
# Използвайте гравитацията за да направите движение напред
# Изведете гърдите и бедрата напред
# Запазете равновесие
Поставянето на тялото в правилна позиция е основата на добрата поза за бягане.
Добрата поза е изключително важна за създаване на правилни условия за движение по възможно най-ефикасен начин през всички фази на бягането и позволява на силите да преминават през тялото без да има загуба на енергия.
Целта на правилната поза е да поддържа оптимално равновесие, при което гравитацията да работи във ваша полза.
НАКЛОН
В повечето дисциплини няма „безплатен обяд“.  Всяко нещо си има цена. Добрата новина за бегачите е, че всъщност има безплатна енергия, която могат да спечелят. Гравитацията е безплатен източник на енергия – просто трябва да се научите да го използвате правилно. Искате да преместите теглото си напред от глезените, за да се възползвате от движението напред и преходът, който дава гравитацията. Уверете се, че не се огъвате в кръста. Наклонът трябва да започва от глезена и да включва цялото тяло.
Позволете на свободното движение на гравитацията да направи чудеса за вашето бягане и ще се движите по-ефективно и без усилие повече от всякога. При навеждането ви напред е от съществено значение да поддържате равновесието във всеки етап от цикъла на бягане, за да запазите добра стойка.
Позата и наклонът създават условия за правилно приземяване на краката.
Когато се уморите, искате да избегнете влаченето (отпускането). Помислете си, че имате струни, прикрепени към вашето тяло, които ви издърпват нагоре почти като марионетка. Бягайте изправени, бягайте силно, поддържайте равновесие и използвайте гравитацията като свое предимство.
РЪЦЕ
# Ръцете взаимодействат с вашето тяло за да създадат равновесие.
# Използвайте движението на ръцете, избягвайте преместването на центъра на тежестта на тялото, което ще ви помогне да държите тялото си (гръбначния стълб) в правилна позиция.
# При движение на ръцете напред ги дръжте близо до тялото и намалете ъгъла. При връщане назад се опитвайте да задържите лакътя високо.
# Движението на ръцете трябва да се усеща съвсем естествено, дръжте раменете и ръцете отпуснати.
Взаимодействието на тялото и ръцете е от изключителна важност за да можете да използвате движението на тялото и да намерите точното равновесие. Ъгълът, който имате при лакътя и това, колко бързо движите ръцете си напред и назад до тялото са технически детайли, които имат силно влияние върху цялостната форма за бягане на вашето тяло.
Искате да избегнете твърде малък ъгъл или твърде голям ъгъл между горната част на ръката и предмишницата? Изисква се мускулна сила, за да запазите тази позиция, която обикновено води до прекалено стегнати ръце и движение на ръцете. Може да доведе и до това твърде голям дял от масата на ръцете да се изнесе твърде много пред тялото, което от своя страна води до изтегляне на горната част на тялото напред, в резултат на което се получава много голям наклон. Движението на ръцете трябва да бъде свободно и естествено. Добре е да намалите ъгъла на предмишницата по време на движението на ръката и да държите ръката близо до тялото, както се вижда на картинките по-долу.
Движението на ръката определя ритъма. Освен това, по-голямото движение на ръцете позволява по-голяма ротация на таза и по този начин се получава по-голяма дължина на крачката. Движението на ръцете по-високо за тялото преди всичко позволява по-голямо придвижване.
РИТЪМ
# Краката и ръцете бягат заедно
# Целта е 180 крачки в минута
# Правилният ритъм осигурява стабилност
Краката и ръцете се движат заедно, затова ако увеличите темпото на люлеене на ръката, се увеличава и оборотът на краката и обратно. Ритъмът се увеличава, когато темпото се увеличава, но разликата трябва да бъде относително малка и целта трябва да бъде 180 стъпки/ мин. Правилният ритъм ви дава правилното условие да се обърнете навреме в началната част на цикъла на бягане, за да имате време да поставите краката си на правилното място под центъра на масата (под тялото си). Това ще ви помогне да откриете баланса и правилното време в цикъла на бягане във всички фази:  от фазата на полет на въздуха до фазата на стъпване, и да създаде стабилност на вашето движение.
Искате да избегнете пренатоварване, където стъпалото е в контакт със земята доста напред от бедрата. В допълнение, пренатоварването е най-често комбинирано с удар на петата и прекалено прави коляно, което води до по-големи спирачни сили и прекомерни силови удари. Поддържането  на висок ритъм е също ключът към подобряване на вашето изкачване, спускане и бягане през пресечена местност.
Оборотът на краката или ритъмът е основна част от правилната техника на бягане. По-бързият оборот означава по-ефективно бягане, по-малко сили на триене и удар, което улеснява мускулите и ставите.
ПРИЗЕМЯВАНЕ (СТЪПВАНЕ)
# Правилната техника на бягане (поза, наклон, ръце, ритъм) дава възможност за правилно приземяване на крака, а не обратното.
# Стъпете на земята идеално с възглавничката на крака или близо до нея, меко, с предварително настройване точно преди приземяването.
# Първоначалният контакт трябва да бъде под бедрата, т. е. вашия център на тежестта, със сгънато коляно.
# Приземяването на възглавничката на крака ви дава възможно най-доброто използване на естественото анатомично смекчаване на вашето тяло и е извор на енергия = възстановена енергия.
# Бягайте леко, избягвайте удари –  фокусирайте се върху кратко време за контакт със земята.
Позиция, наклонът, люлеенето на ръката и ритъмът са важни фактори, които всъщност определят как кракът ще се удари в земята при приземяване. Когато кракът докосне земята, той трябва да бъде предварително напрегнат, което води до по-стабилно, но и по–меко приземяване. Важното е, че енергията на разтягане  се използва в пълна степен.
Приблизително 52% от енергията при приземяване може да бъде възстановена чрез свода на крака и Ахилесовото сухожилие. Въпреки че предпочитаното приземяване е на възглавничката на стъпалото или близо до нея, вярваме, че дискусиите за това дали петата трябва първо да докосне леко земята или не трябва да бъдат сведени до минимум и по-скоро фокусът трябва да бъде преместен върху това, което води до правилно приземяване на стъпалото – правилната техника на бягане с оптимално предварително напрежение в крака преди приземяване. Ударът на петата, която се приземява близо до бедрата (вашият център на тежестта) и на сгънат коляно, не причинява значителни усилия при спиране или претоварване на коляното. Гледайки на бягането по този начин, от гледна точка на холистичния подход, всеки може да види как всички части си взаимодействат една с друга и си помагат взаимно през целия цикъл на бягане = Full Body Running™.
Запомнете: вие правите приблизително 1000 крачки на километър и всяка крачка носи натоварване  приблизително три пъти по-голямо от телесното ви тегло, следователно една грешка при приземяването на крака има огромно влияние във времето за това да бягате дълго време.

ДОБРЕ ДОШЛИ В NATURAL RUNNING АКАДЕМИЯ!

Известните шведски “Track&Field Running”-треньори Peter Fröberg и Jonas Colting предоставят консултации и насоки за най-важните технически детайли за добра работеща форма, която се фокусира върху правилната постановка на краката.

 

ВСИЧКИ НИЕ СМЕ УНИКАЛНИ!
Всички сме различни, с различен опит и физически способности.
Ако ние, като марка за бягане, не вземем предвид това, а по-скоро да се опитваме да намерим един единствен протокол за подготовка без гъвкавост, то тогава ние няма да разберем за какво е всичко това.
Моля, тренирайте, консултирайки се със Salming Running Wheel и Salming Running Academy.
Поза, наклон, движение на ръката и ритъм – тогава сте създали една добра основа за правилно приземяване на крака.
Упражненията за подбедрицата, укрепване на крака и гъвкавост почти със сигурност ще съкратят преходния период и ще ви помогнат да създадете силна основа.
Колко време ще е необходимо, разбира се, е индивидуално, но отделете нужното време за да намерите новата си естествена техника на бягане.
Усилието си  струва!
Станете по-силни, по-бързи и по-експлозивни.
Изкачвайте хълмове, изграждайте сила или се научете как да разтягате мускулите си.
Гледайте клипове и се консултирайте с професионалистите!